top of page
White Structure
Valborg-Kristine-Noss-Haugland-78427-WEB-cropped-2000x1818.jpg

Dette er seremonileder Valborg

Valborg er en av mange seremoniledere rundt om i landet som holder vielser, konfirmasjoner, navnedager og gravferd. Her kan du få et innblikk i hennes opplevelse av hvordan det er å være seremonileder.

Jeg elsker å være seremonileder! 

Den første vielsen Valborg Nøss Haugland holdt, var for sin beste venninne. – Det var et stort øyeblikk for meg og definitivt et minne for livet, minnes hun med varme i stemmen.

Valborg har alltid hatt lyst til å vie noen. Det virket som en så fin ting å gjøre, tenkte hun da hun for fire år siden tok kontakt med Humanistene for å høre om mulighetene for å bli seremonileder.

– Hver eneste vielse gjør et dypt inntrykk på meg, helt uavhengig av om det er for fremmede er kjente, forteller hun. – Jeg har gjennomført mer enn 30 humanistiske vielser og velkomstseremonier hittil, alltid med et smil om munnen og ofte med en tåre i øyekroken.
 

Fellesskap

Med fellesskap som en grunnleggende verdi, tenker Valborg at hun er både heldig og privilegert. For mens hun som advokat verdsetter fellesskapet med klienter og kolleger, blir hun i Humanistene del av en helt annen type fellesskap.

– Det å være seremonileder er et viktig og kjært avbrekk i hverdagen. Å kunne være en del av folks lykkeligste øyeblikk, på en av deres vakreste dager, gir meg stor mening og mye glede.
 

Magi

Brudeparene har alle sin egen historie. Når vielsen er personlig tilpasset, skapes magiske øyeblikk uavhengig av om hun kjenner brudeparet fra før. – Det er kjempekjekt og en stor tillitserklæring å vie venner og kjente, forteller Valborg. – Men også det å vie fremmede er en stor opplevelse!
 

Planlegging skaper ro og trygghet

Valborg bruker mye tid på planleggingen av vielsen og kommer gjerne med forslag om alt fra manus til musikk. Samtidig er det viktig å støtte paret emosjonelt.

– Det er en følsom prosess for brudeparet, ofte er de skikkelig nervøse og gruer seg. Da er det fint å bli minnet på å nyte de store øyeblikkene.
 

Åpenhet er viktig

For Valborg er det et privilegium å kunne skape noe med og for mennesker på denne måten.

– All tid og innsats er verdt det fordi du får så mye igjen, forteller hun. – Etter vielsene tar det litt tid før jeg lander og kommer tilbake til virkeligheten. Jeg blir så revet med fordi det er så kjekt!

Det er ikke tilfeldig at akkurat hun endte opp som seremonileder hos akkurat oss. Åpenhet til religion er viktig for henne og mener at folk skal kunne velge selv hva de tror på.

– Når noen spør om de kan ha religiøse innslag i seremonien og vi sier ja, da tenker jeg at dette, det står jeg for. Det er så inkluderende og fint, sier Valborg.
 

Min varmeste anbefaling

– Jeg vil virkelig anbefale seremoniledervervet til alle dere som synes dette høres spennende ut. Det føles svært godt å kunne bidra til fellesskapet, avslutter Humanistenes seremonileder Valborg Nøss Haugland.

bottom of page