Hva er en hjertesirkel?
Hvor ofte deler vi hvordan vi egentlig har det? Det er ikke lett å kunne være åpen om følelsene og tankene våre, og som oftest holder vi de personlige prosessene kun for oss selv. Det gjør at mange av relasjonene våre blir ensidige og overfladiske, for vi gjemmer en viktig del av oss selv.
En hjertesirkel er et trygt sted hvor vi møtes som mennesker, uten masker, for å lytte eller dele det vi har på hjertet. Du kan også sitte og bare være tilstede uten å dele noen ting. I en hjertesirkel er alt vi deler konfidensielt, og det handler om å praktisere ærlighet, og sårbarhet. Når en person deler i sirkelen lytter alle andre uten å komme med tilbakemeldinger. Etter at sirkelen har blitt holdt åpner vi opp for å snakke sammen om man ønsker det. Ingenting er obligatorisk. Du gjør det som er riktig for deg.
Hvordan fungerer det?
For alle de som trenger bitte litt mer informasjon om hvordan en Hjertesirkel fungerer så kan du lese litt her:
1.
2.
3.
Vi møtes
Oppmøte i lokalet hvor du blir ønsket velkommen av personen som skal holde sirkelen. Finn en plass du vil sitte og få en innføring i noen tanker som får deg koblet til hjertet ditt.
Lytt eller snakk
Hjertesirkelen fungerer ved at vi sender rundt et objekt, den som holder objektet kan snakke. Når personen snakker lytter alle andre. Du kan også velge å ikke snakke men bare lytte.
Avslutning
Når hjertesirkelen har gått sin runde, sjekker vi inn med et enkelt ord eller setning om hva vi sitter igjen med. Om du ønsker, kan du bli igjen og snakke litt med de andre da vi serverer frukt og te.
Hvorfor er sårbarhet viktig?
Sosiale medier har gjort det enklere å kommunisere, men skapt nye barrierer i relasjonene våre. Vi kan dele mye info om oss selv, og skape et bilde av våre liv, uten å dele hvordan vi faktisk har det. Vi er koblet til alt og alle, men kan ofte føle oss isolerte i de emosjonell prosessene vi går i gjennom.
​
Vi ser en forskjell på sunn isolering, hvor vi kan finne en stillhet til å bli kjent med oss selv, og isolering når vi har det vondt. Forskjellen er at vi ikke står i en autentisitet og gjemmer det som er utfordrende. Dette tar vekk muligheten til å la relasjonene våre gå i dybden, hvor vi ikke kun er sammen når vi er på en opptur, men også støtter hverandre i nedturene.
Når vi isolerer oss selv basert på et mindre gunstig grunnlag, mister vi koblingen til andre mennesker og blir ensomme. Oftest står vi alle i de samme følelsene men situasjonene våre er ulike. Dette kan bidra til å hjelpe prosessene våre som vi står i, og styrke relasjonene våre.
​
&
Prosjektet støttes av Stiftelsen Dam
Stiftelsen Dam har 45 medlemsorganisasjoner, som alle jobber innen helse og frivillighet i Norge. Stiftelsen er finansiert med spillemidler, og får en andel (6,4 prosent) av overskuddet til Norsk Tipping.
​
Midlene deles ut til prosjektarbeid i frivillige helseorganisasjoner, innen forebygging, rehabilitering og forskning. Frivillige helse- og pasientorganisasjoner med godkjent søkerrett i Stiftelsen Dam kan søke om støtte, uavhengig av om organisasjonen er medlem i stiftelsen.
​
Takket være vårt samarbeide med Rådet for Psykisk Helse får vi veiledning og mulighet til å kunne søke om midler hos Stiftelsen Damm.
Hva har andre opplevd?
Line
Jeg føler jeg møter andre mennesker på en litt mer ekte måte, hvor vi dropper fasadene og er ærlige om hvor vi står hen i livet og hva vi opplever.
Magnus
Jeg visste ikke at jeg trengte å få tømt hjertet mitt på den måten. Og at ukjente mennesker kunne holde "space" for meg. Det var veldig fint.
Benedikte
Det er så vakkert at mennesker kan komme sammen og minne hverandre på å være litt mer i hjertet sitt i hverdagen.
Kan du ikke møte opp?
Husk å si ifra hvis du ikke kan møte opp. Vi har fulle ventelister og vil gjerne gi plassen videre til noen som ønsker å bli med.
​
Send en mail til Anna@humanistene.no