top of page
Baby's Hand

Program
forslag

Hvordan kan en humanistisk navneseremoni se ut?

Vi skreddersyr hver enkelt navneseremoni, noe som gjør at våre seremonier er svært forskjellige. Av erfaring vet vi det kan være fint å ha et utgangspunkt for planleggingen, slik at den gir mening for akkurat dere. Her er et forslag til hvordan det kan gjøres.

Program

1. Musikalsk innslag

2. Velkomsthilsen fra seremonileder

Kjære alle sammen! Velkommen – og takk for at dere er her for å ta del i denne helt spesielle begivenheten!
 

Jeg kommer fra Humanistene og har fått æren av å være seremonileder i dag.

Humanistene er et inkluderende og raust humanistisk livssynsfellesskap – og vår viktigste grunnverdi er at alle mennesker er verdifulle og at vi alle er like mye verdt.

Vi tror på et samfunn der vi har frihet til å være som vi er; uansett hva vi tror på, hvor vi kommer fra – eller hvem vi elsker. Det tror vi bidrar til et bedre liv for oss som enkeltindivider, for samfunnet vårt som helhet og alt liv rundt oss.
 

Når vi klarer å møte hverandre med et barns nysgjerrighet og åpenhet, klarer vi å se ulikheter som verdifulle og spennende. Sånn bygger vi gode liv for oss som mennesker og det vil også skape gode fellesskap.
 

Som en del av vårt humanistiske verdigrunnlag er det viktig for oss at dere foreldre har fått rom til å skape en seremoni slik dere ønsket det.
 

Det er viktig å markere store begivenheter i livet. Det er viktig for oss som enkeltpersoner, for familien og alle oss som er her i dag. Vi trenger gode nettverk rundt oss – og seremonier som denne hjelper oss å synliggjøre tilhørighet, vennskap og kjærlighet.
 

Formålet i dag er å ønske barnet velkommen til familien og fellesskapet, og feire hens første milepæl med å få tildelt et navn.  Vi i Humanistene synes det er veldig hyggelig å feire X sammen med dere her i dag. Samtidig mener vi at hen, etterhvert som hen vokser opp, selv skal få gjøre seg opp sin mening om sitt livssyn.
 

Så vil vi også presentere fadderne, som er spesielt utvalgte til å være en ekstra ressurs for den lille gjennom oppveksten. Vi er heldige som har både dem og alle dere andre rundt oss.
 

Takk for at dere har invitert oss i Humanistene til å feire denne dagen med dere.
 

3. Ord fra foreldrene

4. Praktisk informasjon

5. Diktlesning

Hvert barn er enestående
Kahlil Gibran
 

Du er deg barnet mitt ikke en kopi av meg eller noen andre.
Du kommer selv til å finne ut hva du syns er vakkert.

Dine barn er ikke dine
de er sønner og døtre av livets lengsel etter livet.

De kom igjennom deg ikke av deg er hos deg og med deg
men ikke en eiendom du har.

Du kan gi dem kjærlighet men ikke dine tanker
barn har sine egne tanker.

Det kroppen trenger kan du gi dem
men sjelen deres kan du ikke huse.

Barnes sjel bor i morgendagens bolig
dit du aldri finner veien selv i dine tanker.

 

6. Seremonileders tale

Dere har kommet hit i dag for å feire et nytt liv og ønske velkommen til familien og fellesskapet.
 

Dette er X sin første milepæl der hen vil å få utdelt sitt navn.

Navnet som vi får fra våre foreldre, er med på å etablere oss som unike individer innad i familien og gir grunnlaget for vår identitet i det store samfunn.

Det er en stor begivenhet med masse følelser når et barn blir en del av en familie. Barnet er lite og sårbart og skal vokse opp til å bli et selvstendig individ i et sosialt fellesskap. Et barn som vil bli elsket, støttet og tatt vare på av sine nærmeste.

Det største ansvaret hviler naturligvis på dere foreldre. I tillegg valgte dere faddere, som en ekstra ressurs for i oppveksten. Det å ha en fadder gir barnet en mulighet til å knytte gode relasjoner til noen helt spesielle personer. En fadder kan bidra med erfaringer og perspektiver som er verdifulle og som kan gi barnet ny innsikt, forståelse og inspirasjon.

Fadderne lover her i dag at de vil være der for den lille, både i medgang og motgang, og således bidra til en trygg og god oppvekst.

Vi håper du vil bære navnet ditt med stolthet. Med stødig veiledning fra mamma og pappa og dine faddere håper vi du finner din identitet og din vei som X, som bare X kan vite.

7. Løfter

Da ber jeg dere foreldre å nå legge frem deres løfter til den lille, presentere fadderne og fremme deres ønsker til de menneskene dere har valgt. Som et symbol på denne tilliten, ber jeg dere om å overrekke barnet til fadderne, som vil avgi sine løfter.
 

8. Underskriving av diplom

Til slutt ber jeg alle dere å underskrive dette dokumentet, som bekrefter deres løfter, nå og i all framtid. Jeg ønsker dere alle en fortsatt fin dag og fin feiring! Takk for meg!

9. Avslutning med musikalsk innslag

Allsang «Lykkeliten».

bottom of page